Hurdacılık kullanım ömrünü tamamlamış ve artık faydalı bir amaç doÄŸrultusunda kullanılamaz hale gelmiÅŸ cam, metal, plastik, kağıt vb. gibi geri dönüştürülebilir maddelerin birtakım iÅŸlemlerden geçirilerek yeniden hammaddeye dönüştürülmesidir.Â
Hurdacılık denildiği zaman genellikle çöp sayılabilecek maddelerin toplanması ve işlenmesi olarak düşünülmektedir. Fakat aslında hurdacılık oldukça kapsamlı ve komplike işlemler bütünüdür. Bugün ülkemiz geneli baz alındığı takdirde hurdacılık, büyük bir istihdam alanı sağlamaktadır. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı hammadde satışları ile ülke ekonomisi için oldukça faydalıdır.
Hurdacılık birçok insan tarafından önemsiz bir meslek olarak görülse de edinilen veriler baz alındığı takdirde dünya ekosistemine büyük katkı sağlamaktadır. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık olarak 2.12 milyar ton atık oluşmaktadır. Bu atıkların büyük bir bölümü geri dönüştürülmeden toprağa karışmaktadır. Toprağa karışan bu atıklar önemli ölçüde enerji israfına yol açmaktadır ve ekosisteme zarar vermektedir.
Bu atıklar geri dönüşüm işlemine tabi tutulduğu takdirde, her açıdan enerji tasarrufu sağlanır ve ekosisteme olan zararı en alt seviyelere indirgenir. Enerji tasarrufunun yanı sıra hurdacılık yanında birçok farklı faydayı da getirmektedir;
- Doğal kaynakların Korunması
- Enerji Tasarrufunun Sağlanması
- Daha Az Sera Gazı Salınımı
- Ham Madde Talebinin Azaltılması
- Doğal Yaşam ve Ekosistemin Korunması
- İstihdamın Sağlanması
- İthalatın Azaltılması
Gibi birçok alanda fayda sağlamakatadır.
Bir örnek vermek gerekirse;
Ham maddeye olan ihtiyacı, geri dönüştürülmüş maddelerden sağlamak, o ham maddenin kaynağından çıkarılmasına göre oldukça az enerji gerektirir. Enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle iklim değişikliğine yol açan sera gazı salınımı da gözle görülür ölçüde azalacaktır. Bu sayede ekosistem ve doğal yaşama zarar vermenin yanı sıra, ekonomik açıdan da birçok insan için istihdam alanı sağlanır.
Hurdacılar veya sosyo-kültürel projeler ile geri dönüşüme tabi tutulan atıklar, hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerin arkasından yedinci doğal kaynak olarak tanımlanmaktadır. Kritik öneme sahip olan geri dönüşüm sektörü ise ülkemizde yaklaşık olarak 5 milyar € ‘luk bir hacme sahiptir.
Geri dönüştürülebilir maddeler nelerdir?
- Kâğıt
- Cam
- Alüminyum
- Plastik
- Piller
- Motor Yağı
- Bakır
- Demir
- Elektronik Atıklar
- Plastikler
- Piller
- Tekstil Ürünleri
- AhÅŸaplar
- DiÄŸer Metaller
- Solvent Bazlı Atıkla